GPS & tracks

GPS = Sistema de posicionament global

como_funciona_GPS_750

Quina serà en el futur la màquina que més farem servir per a la geolocalització i el geoposicionament:  els equips específics GPS o els smartphones ?

La meva teoria és: els smartphones substituiran les màquines GPS’s convencionals.

Jo utilitzo un SONY XPERIA-U, amb una bateria complementària de 9.000 mA.hora iCreation i amb això vaig resoldre el ditjos problema de l’esgotament i poca durada de la bateria original del meu smartphone ( 1.265 mA.hora una mica justa ). Amb la bateria auxiliar puc tirar fotografies amb el smartphone sense esgotar l’energia necesària per fer servir el GPS. La bateria lleugera auxiliar permet una durada funcional de 7 vegades superior a la convencional.

images

El prograna APP que estic fent servir en aquests moments és el OruxMaps.

He utilitzat bastant el MyTracks, que també és una bona aplicació per poder seguir un track o enregistrar un nou camí.

OruxMaps permet fer servix mapes off-line, és a dir, quan no tens cobertura de dades de mòbil.

images

La gràcia de poder confiar en el teu GPS smartphone radica bàsicament en poder utilitzar el senyal dels sàtel.lits terrestres sempre visibles. A la muntanya és ben habitual perdre el senyal de dades de mòbil o quedar-se fora de cobertura, per aquest motiu no sempre és viable disposar de mapes on-line com el Google Maps.

sat

IGNlogo_icc

_______________________________________________________________

Aconseguir un bon mapa també és un factor clau per saber a on ets en cada moment.

Pel meu gust, hi ha dos llocs clau per poder inicar-se en l’estudi del mapes:

Instituto Geográfico Nacional

Institut Cartogràfic de Catalunya

Pels mapes i tracks tenim també diferents eines d’ús pràtic que ens poden ajudar bastant; en el meu cas faig servir aquestes quatre:

Google Earth

Google Maps

Wikiloc

BaseCamp de Garmín

Foto_026-PANO

En resum, si a la muntanya no et vols perdre:

1- Utilitza el teu smartphone de GPS.

2- Fes servir un programa tipus OruxMaps i exercita la pràctica de fer-lo servir. Cal fer-lo servir amb seny i entendre amb sentit comú la informació que et proporciona. ( Dos camins paral.lels et poden confondre amb molta facilitat. En ocasions cal entrar uns 50 metres en el camí per esbrinar si és el correcte. )

3- Fes servir mapes off-line. Utilitza el smartphone com un verdader GPS.

4- Procura una bona bateria auxiliar, és un factor clau.

5- Procura una bona ergonomia del smartphone, un bon cable que et conecti a la bateria auxiliar, una bona estacada a la motxilla, que et sigui molt portable i no un estorb. Has d’anar consultant el GPS de manera constant.

6- Prepara una mica l’excursió o els senders i tracks, si en tens, abans de fer la sortida. Planifica i utilitza un track de referència.

Albert Surinyach

Dissabte 9 d’Agost 2013

anagrama

27

6 respuestas a GPS & tracks

 1. Senderisme en tre dijo:

  Hola Albert

  Jo també he provat els smartphones com a subtitut de l´aparell de GPS. A part de no trobar cap aplicació prou fiable (tret de Twonav), fins que el consum de la bateria de l´smartphone no faci una revolució cap a una durabilitat addient, no superarà l´aparell de GPS, si més no, en rutes de més d´un dia.

  Tinc un Garmin Dakota 20. Amb dues piles de 2400mAH recarreglames aguanta 14-15h, amb dues de liti 20h de funcionament de GPS. Quina durada té un smartphone amb bateria externa, 7-8h? . Quant pesa una bateria externa de 9000mAH, 400gr? Dues piles de liti només 30gr.

  Per rutes de 2 o més dies, un smartphone el trobo encara poc útil. I no en vaig en contra, m´agradaria poder utilitzar el móbil per tots els usos possibles.

  Enhorabona per la pàgina

  • ALBERT, moltes gràcies pels teus comentaris i observacions sobre tema GPS. Realment, com bé comentes, el tema de les bateries que es comercialitzen amb els equips mòbils per a smartphone no han evolucionat al nivell tècnic de capacitat que requerim els que ens dediquem al senderisme. A veure si coincidim en una excursió. Estaré al cas de veure les sortides que vas fent. Una abraçada.

 2. irenevayviene dijo:

  Hola Albert buenas noches, muchas gracias por tus consejos este post me parece de gran utilidad, a mi tambien me gusta el senderismo y recientemente comence a grabar los tracks de las rutas que preparo con el mobil para poder compartirlos despues, cierto es que la bateria me aguanta puesto que hasta el momento la ruta mas larga que he realizado es de seis horas, pero no me permite hacer fotografias, contestar llamadas o whatsaps puesto que entonces se me agotaria y ademas en ocasiones me he quedado sin señal GPS y el track no ha resultado satisfactorio, mirare de descargarme el OrusMaps como aconsejas, gracias por compartir tus conocimientos un saludo.
  Irene Aguilera

 3. Realmente esta aplicación de GPS off-line del OruxMaps me da mucha confianza y seguridad. El programa tiene muchas aplicaciones para el posicionamiento de geolocalización y básicamente puedes realizar cuatro funciones:

  1-Registro de la ruta de senderismo que estás haciendo
  2-Waypoints
  3-Uso de tracks de referencia
  4-Mapas

  Personalmente prefiero el uso del móvil para el senderismo una vez tienes resuelto el problema que plantean la baja duración de las baterías de móvil.

  Lo cierto es que hay opiniones contradictorias sobre el uso de los equipos de GPS. A mi juicio, y para aplicaciones de senderismo, hay muy buenas aplicaciones fiables para móvil.

  Gracias por comentar

 4. Un amic de senderisme & muntanya m’ha recomenat:

  http://www.compegps.es

  L’estic provant i de moment: una bona eina

DEIXA UN COMENTARI O APUNTA'T

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s