Manlleu

Manlleu és una ciutat i municipi de la comarca d’Osona ideal per fer senderisme. Té una població de més de 20.000 habitants i una superfície de 17,2 km2.

El riu Ter ha definit els límits del paisatge del terme així com el seu desenvolupament urbà.

La creació del Canal industrial de Manlleu entre els anys 1841 i 1848 va iniciar el començament del procés d’industrialització a Osona. L’activitat industrial, que ocupa al voltant del 60% de la població activa, ha forjat la personalitat de la població durant més de 150 anys.

La Ruta-1 per Manlleu:  GIRAVOLTANT EL CAMPANAR DE MANLLEU, COM A EIX PRINCIPAL

campanar

Un petit volt de senderisme de 6,5 Km pels voltants de Manlleu  (Ref. 82 d’arxiu ASP):

mapa_manlleu

Descripción: –
Distancia total: 6,48 km (4,0 mi)
Tiempo total: 1:13:47
Tiempo de movimiento: 1:05:55
Velocidad media: 5,27 km/h (3,3 mi/h)
Velocidad de movimiento media: 5,90 km/h (3,7 mi/h)
Velocidad máxima: 12,13 km/h (7,5 mi/h)
Ritmo medio: 11,39 min/km (18,3 min/mi)
Ritmo de movimiento medio: 10,18 min/km (16,4 min/mi)
Ritmo máximo: 4,95 min/km (8,0 min/mi)
Elevación máxima: 537 m (1762 ft)
Elevación mínima: 486 m (1593 ft)
Aumento de elevación: 93 m (304 ft)
Pendiente máxima: 0 %
Pendiente mínima: -2 %
Registro: 01/01/2013 10:08

Si voleu veure més imatges actuals de Manlleu us recomano el web d’un amic:

http://amistatalter.blogspot.com.es/2013/04/concurs-de-fotografia.html

Més informació de Manlleu, per si voleu venir a fer senderisme:

Pàgina web de l’AJUNTAMENT DE MANLLEU

La ruta-2 per Manlleu:  SANT JAUME & PUIG AGUT des de la plaça Pla dels àlbers de MANLLEU

6,83 Km desnivell 113 m, fàcil   ( 1 hora i 15 minuts  22-8-2013  Ref. 83 d’arxiu ASP )

Sant Jaume

 

La ruta-3 per Manlleu:  Can LLANES – Casa de L’Hora – Can LLANES  (14 Km aprox.  durada 3 hores)

RMapa_1

RMapa_2

RMapa_3

Can LLanes

Hi ha tot un seguit d’excursions de senderisme per investigar per la zona de SAU.

MANLLEU, la Capital del Ter versus els embassaments de SAU i de SUSQUEDA.

sau

“La construcció de la presa de Sau va ser un procés llarg que va durar 20 anys. Els tècnics havien previst que el pantà s’ompliria en sis mesos, però unes intenses pluges van accelerar el procés a només uns dies, i l’agost de 1963, Sant Romà de Sau (Vilanova de Sau) desapareixia sota les aigües. L’alcalde, Joan Riera, ha explicat que aquell petit poblet de cases situades al costat del riu Ter era molt ric en conreus. La construcció de la presa va resultar “tota una revolució pels veïns que es van veure obligats a abandonar una terra pròspera”. Ara, 50 anys després, s’ha decidit commemorar l’efemèride i obrir les instal·lacions per explicar l’embassament i la història de la presa.

Tot i que l’embassament de Sau data de l’any 1963, el primer projecte es va planejar durant els anys de la Segona República. No seria fins la dècada de 1940 però, que van començar unes obres de construcció que canviarien radicalment la geografia i la vida de les 300 persones que hi vivien.

L’embassament de Sau es va construir per regular les avingudes del riu Ter, que en èpoques anteriors van negar territoris sencers arribant, fins i tot, a causar diversos morts, i per emmagatzemar l’aigua. Aquesta segona funció, amb una doble vessant: d’una banda, per abastar d’aigua potable (a Barcelona bàsicament, però també a Girona) i, de l’altra, per produir energia hidroelèctrica. En l’actualitat, la gestió de l’embassament correspon a l’Agència Catalana de l’Aigua, mentre que la central hidroelèctrica la gestiona una empresa elèctrica privada a través d’una concessió.

Aquest estiu (2013), els embassaments de Sau, Susqueda i el Pasteral acumulen uns 380 hectòmetres cúbics d’aigua, una xifra que suposa una mica més del 90% de la seva capacitat.”  Font: http://www.vilaweb.cat/noticia/4140398/20130826/panta-sau-commemora-50-anys-creacio-lembassament.html

Foto_112

+  senderisme per Manlleu

A Manlleu hi ha el:

GRUP EXCURSIONISTA MANLLEU  que té una tradició de 50 anys. L’horari de la secretaria del GEM Grup Excursionista Manlleu. Dimecres de 2/4 de 10 del vespre fins a les 11. L’adreça és plaça de Dalt Vila, 1 (Can Puget). 08560 Manlleu. gem@manlleu.lamalla.net Telefon 93 851 62 69. També tramiten les llicències federatives.

3 respuestas a Manlleu

 1. Albert dijo:

  Manlleu és una ciutat que s’ha d’entendre, és la capital de Ter, ciutat industrial. Té una història i entitat pròpia tal com ho acrediten els vestigis de 2500 anys A.C. És i ha estat una ciutat emprenedora de mena com ho demostren una ingent quantitat de fabricats que es poden trobar arreu. Manlleu és una ciutat oberta a diferents cultures. L’any 906 es consagrà l’església de Santa Maria. El segle XII es consolida el nom Manlevo. “Com els de Manlleu, cadascú lo seu”.

 2. Pingback: Sitges – Vilanova i La Geltrú – Sitges 25 Km de ruta marinera | SMS, senderisme, medi ambient i sostenibilitat

 3. Cada 14 d’agost a la nit, arriba a Manlleu el Serpent, acompanyat de foc, música i teatre, a buscar el vailet que li ha pres el diamant… Quin diamant? Des de fa uns anys la llegenda del Serpent, ha inspirat l’espectacle de teatre, música i foc que ha esdevingut l’acte central de la Festa Major de Manlleu.

  L’espectacle comença quan és de nit, un cop apagats els llums i un focus il·lumina el narrador situat al riu, sobre una barca. És amb la mateixa embarcació en la qual el narrador guia els vailets a la banda de la Devesa. Allà, els vailets roben el diamant i tot seguit travessen el riu. Els diables fan un espectacle amb pirotècnia.

  El serpent comença a perseguir els vailets que li han robat el seu diamant per tot el poble, a vegades una tropa de soldats armats amb espases de fusta intenten aturar el serpent cridant: No passaràs, tenim el teu diamant! En aquest punt apareixen els diables representant la fúria del Serpent.

  Un cop el serpent s’ha adonat del robatori, travessa el Ter i per acabar es dirigeix davant el Museu Industrial del Ter. Allà, hi ha una representació del poble de Manlleu en la qual es representa la vida quotidiana del poble, fins que arriba el serpent i la gent fuig.

  Mentrestant, a la plaça de Dalt Vila, canta la coral “Serpentcanta” la cançó del Serpent. Desprès, juntament amb els cap grossos, el narrador intenta amb la gent del públic trobar un lloc per amagar el diamant. Finalment, es tria posar la joia sota un morter gegant, que surt de Can Puget i el baixen fins l’escenari de la plaça Fra Bernadí.

  Quan el Serpent arriba a la plaça i veu que posen el seu diamant sota el morter, travessa tota la plaça, puja a l’escenari, es comença a cargolar al morter per intentar tancar-lo i recuperar la seva joia. Però no ho aconsegueix i mor ofegat.

  Seguidament, els vailets recuperen el diamant i la gent comença a ballar la dansa del serpent i quan acaba el ball, comença el concert.

  Font: http://www.serpentmanlleu.cat

DEIXA UN COMENTARI O APUNTA'T

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s